Кіномистецтво дітей та молоді на студії "КАРПАТWOOD"

Кіно-відео-твори руками дітей, це їхній особливий креативний спосіб реалізувати себе у компанії таких же класних та креативних дітей. А особливо, коли діти не просто «знімають відео», але й по результату отримують нагороди, в тому числі статуетку «Оскар». Так, поки це не голлівудська нагорода, але вона теж символізує успіх усієї дитячої кінокомпанії, хоч і зйомка ведеться лиш на телефони. Отже по порядку.

Наша ГО «Зелений маяк», організувала наприкінці 2020 року, зимовий табір для дітей у Карпатах, під назвою «Маунтін рейнджерс». Програма табору насичена різними цікавим програмами, серед яких одне із провідних місць займає зйомка різних відео-робіт, а «цвяхом програми» для кожної із створених самими ж дітьми кінокомпаній, є випуск кіно-роботи. А саме фільму! Фільм хоч і не повноцінний по хронометражу, а в середньому 10-15 хвилин, але це справжнє кіно, це - cinema! Хоча літом 2022 року одна із кінокомпаній зняла фільм тривалістю 43 хвилини – там вже ціла історія в кіно!!!

Діти в таборі діляться на кілька кінокомпаній. Отримують теми на коротку міні-роботу, і дедлайн її виконання. А потім, отримують вже завдання на зйомку кіно-роботи. От саме тоді починається все саме головне і цікаве.

Діти мають доступ до певного реквізиту, який ми їм надаємо, хоча інколи вони привозять якийсь свій реманент, для запланованих своїх зйомок, які вони «бачать» перед поїздкою в наш табір. Кінокомпанії підписуються контракти, хто яку роль буде виконувати у цій структурі. Адже коли фільм отримує «Оскар» (це наша літня нагорода на «Карпатвуд» студії), або статуетку «Winter movie star» (це зимова нагорода за кіно-роботи) – хтось із кінокомпанії отримує цю нагороду, за свою діяльність у фільмі. Наприклад, монтажер, або режисер чи оператор фільму, актори головного та другого плану і так далі.

Перед початком зйомок, наша команда намагається частково розказати та показати дітям, певні основи, щоб фільми які діти знімають на студії «Карпатwood», ставали все більш якіснішими і певною мірою професійнішими. Так наприклад, вчимо, як працювати із світлом, елементарні основи акторської роботи, монтажу на певних програмах доступних для вільного скачування тощо. А далі, діти вже самостійно починають писати сценарій майбутньої своєї роботи.

Цікаво спостерігати за тим, як діти намагаються зняти якісь незвичні епізоди, або якусь масову сцену, чи навіть спецефект. Як на імпровізованому знімальному майданчику на території табору, одні тримають світло, інші, тримають телефони які проводять зйомку, хтось стоїть «на стражі» щоб ніхто із «конкуруючої» компанії випадково не зайшов в кадр, чи голосно говорив. Як діти комбінують якісь костюми для акторів, або ходять і позичають один в одного певні елементи одягу або реквізиту на зйомку епізоду. Коли бачать що сцена не вдається, дискутують, і або заново перезнімають, або залишають її на потім. Інколи буває, що зняли якусь сцену, а у фінальній версії фільму її не має. Все як в кінобізнесі фактично – свої закони і свої правила, звісно із певними нюансами зважаючи, що ці фільми роблять діти.

Потім колегія журі, з інструкторів табору, по майже із 10-ти різних оціночних тематик, виставляє бали фільмам. Оцінювання теж проходить із дискусіями та обговореннями, щоб все було правильно і вірно оцінено. Оскільки потім ці бали будуть висувати вверх чи понижати рейтинг кіно-роботи в загальній кінотеці знятих фільмів у таборі «Маунтін рейнджерс».

А ще ми хочемо зробити таку кіностудію для дітей та молоді, не лише у таборі. Це один із наших майбутніх проектів, але про це згодом….

Кіно – це неймовірні емоції, особливо коли діти бачать плід своїх командних робіт на екрані і можуть ними похвалитись своїм однолікам, родичам та друзям.

Автор: керівник ГО "Зелений маяк" - Руслан Бормовий