Онлайн клас із домедичної допомоги, для жителів прифронтових районів

ГО «Зелений маяк», на запрошення Фонду "Молода громада", до проекту "Розумна взаємодія", який був організований для жителів прифронтових районів та областей України, в травні 2023 року. Однієї із темою такого проекту, було кількаденне навчання жителів цих громад, основам першої домедичної допомоги.

Нам спочатку було ніяково, як можна онлайн когось навчати, та ще й домедичній допомозі. Але маючи кілька днів на підготовку наша команда, зробила певні моменти як правильно і чітко донести інфо через камеру смартфону по «зуму», для осіб які нічого, або дуже мало знають про першу домедичну допомогу.

Забігаючи наперед, хочеться сказати, що все вдалось на славу. Це було круто і головне новий досвід для нас. Як завжди, якщо ти чітко знаєш свою тему, вмієш зосередитись на головних моментах, відсіяти те, що через екран буде не зрозуміло, але залишити основні моменти без яких складно зрозуміти тему.

Ще цікавий момент, що ми видали після першого навчального онлайн-дня, домашнє завдання. І виявилось що 90% зробили його і підготувались краще до 2-го навчального дня. А це свідчить, що тема викликала інтерес, а подача матеріалу була зручна і доступна. До речі в кінці 2-го навчального дня були онлайн-тести, для всіх учасників, і 75% пройшли їх вдало! А для нас це хороший показник того, що ми інформацію подавали правильно щодо онлайн-формату.

Які ж теми ми розглядали там. Перше це була зупинка кровотечі, як спеціалізованими засобами, так і підручними, обговорили втрату свідомості і які в неї життєзагрозливі стани та що із цим всім робити, проговорили переломи і що можна при них робити, а що не можна. Інфарктний стан, опіки та інші теми. Розвіяли кілька міфів та стереотипів на кшталт «мені бабуся розповідала».

Надіємось, що слова учасників були щирі, адже вони сказали, що наскільки вони думали буде нудна академічна тема, настільки були в захваті від побаченого, від матеріалу, від його подачі яка була доступна всім і 8 із 10 її чітко зрозуміли і навіть готові робити це на практиці.

Після цього проекту, в який нас запросили, ми маємо в планах реалізувати від нашої громадської організації "Зелений маяк", один амбіційний проект по першій домедичній допомозі саме у форматі онлайн. Щиро надіємось, що із певною допомогою нам це вдасться. Про все розповімо, коли його реалізуємо!

Автор: Руслан Бормовий.голова ГО "Зелений маяк". Інструктор по першій домедичній допомозі.