Підтримуємо знаннями та практичними навичками воїнів ЗСУ

В останні 2 роки навчання тактичній медицині стало критично важливою складовою підготовки військовослужбовців України. Громадська організація "Зелений маяк" активно займається вдосконаленням навичок та використанням системи MARCH (прокол, кровотеча, дихання, хірургічні ушкодження, гіпотермія/гіпоксія) в курсах тактичної медицини CLS (Combat Lifesaver) для військових ЗСУ.

Протягом трьох місяців інструктори ГО "Зелений маяк" провела неабияку роботу: 16 тренінгів, спрямованих на навчання військовослужбовців Збройних Сил України основам тактичної медицини. Курс CLS, в основі якого лежить протокол MARCH, дозволяє швидко та ефективно реагувати на найбільш поширені поранення та травми, на полі бою.

Система MARCH стала визначною в тактичній медицині. Кожна літера в абревіатурі відображає пріоритети заходів у випадках військових травм:

  • Прокол (M - Massive Bleeding): Першочергове припинення масивної життєзагрозливої кровотечі.
  • Кровотеча (A - Airway): Забезпечення прохідності дихальних шляхів.
  • Дихання (R - Respiration): Огляд грудини, боків, та спини на ймовірний пневмоторакс, та зупинка його розвитку
  • Інші ушкодження (C - Circulation): Оцінка та робота з іншими ушкодженями та пораненнями.
  • Гіпотермія (H - Hypothermia): Запобігання гіпотермії (переохолодження пораненого)

Алгоритм MARCH в концепції TCCC (Tactical Сombat Сasualty Сare) рекомендується застосовувати на другому етапі роботи - Tactical Field Care, іншими словами, у жовтій або зеленій зоні, коли Ви вже не перебуваєте під вогнем та можете сконцентруватися на наданні допомоги пораненому в повному обсязі. 

Даний алгоритм, по іншому протокол дій, визначає пріоритети і порядок цих дій в наданні допомоги пораненому

Тренінги, проведені ГО "Зелений маяк", надають військовослужбовцям необхідні знання та навички для швидкого та компетентного реагування в умовах бойових дій. Розвиток навичок першої допомоги на полі бою та вміння діяти у критичних ситуаціях забезпечує більш ефективне врятування життів та відповідно зниження втрат серед військових.

Команда інструкторів ГО "Зелений маяк" у тренінгах з тактичної медицини, через курс CLS через протокол MARCH, підкреслює важливість постійного підвищення кваліфікації військових у даній тематиці!  Адже це другий по важливості навик, після володіння зброєю, для будь якого українського воїна! Ці навички стають не лише інструментом більшої кількості врятованих життів, а й важливим фактором підтримки бойового духу та ефективності військовослужбовців Збройних Сил України.


Автор: Бормовий Руслан, керівник ГО "Зелений маяк"