Протоколи тактичної медицини. Навчання наших Захисників

Команда інструкторів ГО «Зелений маяк» із самого початку повномасштабного вторгнення росіян, взяла на себе активну тренувально-навчальну функцію, щодо військовослужбовців ЗСУ, ТРО, ДПСУ, бійців добровольчих формувань.

Так, нашими інструкторами у понад 4-х областях України, за пів-року із кінця лютого 2022 року, було проведено понад 100 тренувань, по різних військових дисциплінах. Інколи було так, що три наші команди інструкторів і наших волонтерів навчали у 3-х різних кутках області в один і той же день.

Одним із найважливіших навиків якими має володіти військовий, це перша домедична допомога (та самодопомога) на полі бою. Цей навик має стояти на другому місці, після навичок індивідуального володіння зброєю, згідно тренувальних програм країн НАТО. Адже, якщо вчасно і якісно надана екстрена допомога пораненому на полі бою, тим менше смертей на полі бою та на етапі евакуації, й швидше відновлення солдата з меншою шкодою для його ж здоров’я. А це має бути пріоритетом для армії яка воює солдатами, а не «солдатським м’ясом»!

Саме головне, що наші командні знання й практичні навички стали настільки востребуваними, що ми не завжди встигали відгукнутись максимально оперативно на проведення тренінгу, по тактичній медицині зокрема. Оскільки значна частину часу була втрачена на навчання особового складу ще до 24 лютого, довелось ударними темпами напрацьовувати те, що було упущено при підготовці військовослужбовців.

Але ми з гордістю можемо сказати, що ознайомили (адже часто не вистачало часу на якісні довготривалі тренінги) і частково з практикою - навчили понад 1000+ військових, тероборонівців, прикордонників, бійців ДФТГ, основам тактичної медицини, по стандарту CLS. Розбирали їхні аптечки, виймали звідти те, що в жодному разі не знадобиться. Навчили правильно користуватись турнікетами, розуміти взємодію між диханням і відкритими дихальними шляхами, що таке пневмоторакс і як з ним боротись на полі бою, що крем від грибка в бойовій аптечці це лишнє, що відрив кінцівки при вчасному і правильному факті накладання кровоспинного засобу це не смертельний вирок, як користуватись гемостатичними бинтами і дуже багато інших аспектів із тактичної медицини.

Але в нас були і тренінги в деяких підрозділах та добровільчих формуваннях, де ми реально вчили і тренували людей практично, із різними сценарними епізодами, евакуацією "під обстрілом", стресовими подіями при наданні допомоги тощо.

Наша робота по навчанню проколам MARCH та CABC наших Захисників, дала більше впевненості їм самим, що навіть без академічних знань не тільки треба, але й можна рятувати своїх побратимів які отримали поранення. Звісно, вони розуміють, що є поранення не сумісні із життям, але є багато поранень, які не являються смертельним вироком, головне все зробити – якісно та вчасно! Це збереже життя не однієї сотні солдатів на фронті.

Ми як команда, не лише вчимо та інструктуємо, але й самі проходимо навчання та вдосконалюємо свої як теоретичні так і практичні навички, в тому числі з міжнародними партнерами з іноземних спецпідрозділів і не тільки… але це вже інша історія, яку ми якусь висвітлимо згодом! Слава Україні!